Enkle trin til en lækker kiss-kost

Her er en lille guide til, hvordan jeg synes det er nemt at leve efter kiss-kosten og dens principper. Som nævnt handler kiss-kost om at spise lige dele af langsomme kulhydrater, protein og fedt til alle måltider. Derfor vil jeg kort forklare, hvad hver af de tre elementer kan bestå af og dertil give eksempler på hvad jeg næsten altid har i mit køkken. Det er en god måde at sikre, at jeg ikke ryger i “køleskabet er tomt fælden”, men i stedet kan lave et hurtigt og lækker måltid.

Langsomme kulhydrater

Kulhydrater er groft sagt grønsager, frugt og alle stivelsesholdige produkter som pasta, brød, ris, kartofler og selvfølgelig sukker. Netop kulhydrater kan have en negativ påvirkning på dit blodsukker og det er derfor man i kiss-kosten kun spiser de langsomt optagelige kulhydrater, da ens blodsukker stiger mere jævnt og derfor også mætter mere.

Eksempler der altid er at finde hos mig er: Fuldkorns RUGbrød (husk at tjekke hvor meget rug der egentlig er i det rugbrød du køber, for det kan snyde), 100% rugknækbrød, perlebyg, rugtortillas og rughelseklidbrød. Derudover har jeg altid et godt udvalg af det frugt og grønt jeg bedst kan lide som fx kål, løg, broccoli, bladselleri, peberfrugt, æbler og blåbær.

Jeg holder mig til gengæld fra tilberedte kartofler, pasta, ris, havregryn, hvedeprodukter, sukker, tørret frugt og begrænser generelt mit frugt indtag.

Protein

Protein er alle former for kød, fisk og æg. Derudover får man også protein fra fx ost, hytteost og skyr. Protein har en høj mæthed og kroppen bruger meget arbejde på at nedbryde protein, hvilket gør at ens forbrænding øges. Jeg  prøver så vidt muligt, at vælge økologisk kød for at sikre at jeg får det bedste produkt, men også på grund af dyrenes velfærd.

Eksempler der næsten altid er at finde hos mig er æg, skyr, hytteost, alm skæreost (max 16%), bacon (både kalkun og almindelig), kyllingekød, fiskekonserves og et godt udvalg af forskelligt kød i fryseren.

Fedt

Fedt deles op i tre forskellige typer: mættet, monoumættet og polyumættet. Det anbefales at spise mest af det monoumættet, da det fedt har flest gavnlige egenskaber og desuden begrænse sit indtag af mættet fedt (det fedt der stammer fra kød, smør, fløde og fede oste). Grunden til at det er godt at spise så meget fedt i denne blodsukkerstabiliserende kost, er at fedt ikke påvirker blodsukkeret særlig meget og samtidig øger det ens mæthed. Derudover er der selvfølgelig også rigtig mange andre gavnlig egenskaber som omega 3 der sænker kolesterol osv. Fedt er bare godt!

Eksempler i mit køkken er god koldpresset olivenolie, nødder og altid mandler, pestoer og mayonnaise lavet på gode olie som koldpresset raps- eller olivenolie, æg, oliven, peanutbutter og avocado.

Smag

Udover disse tre elementer, er der også et fjerde element jeg vil nævne – nemlig smag! Det er ting jeg synes der er godt altid at have på lager, for at peppe madens smag op og varierer ens mad i alle retninger selvom basisingredienser er de samme.

Eksempler er tørre krydderier som røget paprika, karry og spidskommen. Friske urter som karse, purløg, persille og rosmarin. Det er syre i form af gode eddiker og citrusfrugter. Det er ingefær, soja, fishsauce, chili og forskellige pestoer og tapenader.

Så husk at smage din mad til. Et godt måltid består altid af 5 smage: Sødt, surt, salt, bitter og umami.

 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s